Slapovi Sopotnice

Na inicijativu našeg člana, Aleksandra Pušice, naš klub je od 17.10. do 18.10. organizovao dvodnevni izlet do vodopada koji se nalaze u predelu sela Sopotnica u blizini Prijepolja. Selo Sopotnica leži na obroncima planine Jadovnik, na nadmorskoj visini od 1.200 m i na 15 km udaljenosti od grada Prijepolja. To je selo žubornih vrela i slapova. Vodopadi koji nastaju iz reke Sopotnice visoki su do 20 m. Atraktivni vodopadi i slapovi daju neponovljive ukrase utkane u ambijent drevne seoske arhitekture koju čine vodenice i valjarice. Simbol Sopotnice je i siga od koje su izgrađeni obližnji srednjovekovni manastiri Mileševa, Sopoćani i Davidovica, kao i čuvena Ćuprija na Drini.

Noćenje je bilo organizovano u planinarskom domu gde su nam domaćini bili Dragan Petrić i Ilija Andrejić, naši čuveni alpinisti i vizionari koji su nam predstavili lepote ovog kraja. Imali smo i prilike da probamo poznate specijalitete Polimja uz neobilaznu heljdo pitu, domaći sir i kajmak u obližnjem seoskom domaćinstvu, koje drži jedna šarmantna i sposobna Dragana.

U toku nedeljnog prepodneva deo naše grupe se uputio ka Kamenoj Gori, još jednoj atrakciji ovog kraja poznatoj po 500 godina starom Belom boru, a druga grupa se okušala u planinarenju do vrha Kablara.

Potrudićemo se da što više ovakvih druženja kluba organizujemo u budućnosti, kako zbog jačanja veza između članova kluba, tako i zbog upoznavanja prirodnih lepota zemlje u kojoj zivimo.

 

Pogledajte fotografije