Pomoć porodici Ilić sa Kosova i Metohije

Manastir Gračanica

Manastir Gračanica

Vidovdan 2022. Jedan od najvećih srpskih praznika koji simbolizuje slobodu, viteštvo i herojstvo. Značaj Vidovdana za srpki narod proističe iz niza istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, za 28. jun, a najznačajniji je Kosovski boj koji se odigrao 1389. godine kada je hrabra srpska hrišćanska vojska stala na megdan turskom sultanu i zaustavila prodor Turaka u Evropu.

Porodica Ilić

Porodica Ilić

Baš na ovaj sveti dan, naš klub je odlučio da pomogne porodici Ilić iz malog mesta Gračanice, pored Prištine, na Kosovu i Metohiji. Mesto je poznato po manastiru Gračanici koji je sagradjen početkom 14. veka i zadužbina je srpskog kralja Milutina i kraljice Simonide, vizantijske princeze. Porodic Ilić je živela u nehumanim uslovima nakon progroma nad srpskim stanovništvom koji se dogodio 2004. godine. Spaljena im je kuća i živeli su do skora u kontejneru sa bubama i zmijama. Nehumano i nedostojno čoveku iz 21. veka. Porodica je mnogobrojna i broji čak četvoro dece, od bebe do djaka prvog razreda, a živi od socijalne pomoći Republike Srbije.

Velika nam je čast, zadovoljstvo i privilegija da možemo da pomognemo srpskom stanovništvu i mnogobrojnim porodicama na Kosovu i Metohiji.

Naše malo nekome znači mnogo, ali u ovom slučaju je obrnuo, jer nepostoje i neopstaju razni Ilići zbog nas, već mi postojimo zbog njih!

Vidovdan, 2022.
633. godina Kosovskog boja