Šetnja sa slepim i slabovidim osobama

Šetnja sa slepim i slabovidim osobama je tradicionalna akcija našeg Rotarakt Kluba Beograd Dedinje. Ove godine smo se i mi uključili u akciju i prošetali smo se sa slepim i slabovidim osobama Knez Mihailovom ulicom i Kalemegdanom. Nadamo se uspešnoj saradnji u budućnosti i jedva čekamo donatorsko veče na kome će biti prikupljena sredstva za školu za slepe i slabovide osobe, koja je planirana za sredinu juna, a detaljne informacije će biti dostupne putem našeg sajta uskoro.

Cilj ove akcije je podizanje društvene svesti o slepim i slabovidim osobama, time što će učesnici biti u prilici da uvide koje su to sve poteškoće na koje slepi i slabovidi nailaze svakodnevno i dožive to iz njihovog ugla.

Budjenje svesti je neophodno, imajući u vidu probleme vezane ne samo za kretanje slepih i slabovidih osoba, poput nedostatka reljefnih staza za kretanje, nedostatka zvučne signalizacije u saobraćaju, već i neobezbeđenom pristupu javnim institucijama, nedostatku informacija dostupnih na Brajevom pismu u okviru istih institucija, problem visokih cena razvijene tehnološke opreme koja ovim osobama može da omogući jednostavnije funkcionisanje u životu. Ovo je prilika da uradimo nešto za njih!

Pored Saveza Slepih Srbije, Gradske organizacije slepih Beograda, škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, Grada Beograda i Kancelarije za mlade grada Beograda, akciju su podržali i drugi rotarakt klubovi, koji su sličnu akciju organizovali u svojim sredinama. Posebno se zahvaljujemo Rotarakt Klubovima: Beograd Metropolitan, Beograd Čukarica, Beograd Dunav, Beograd Sava, Beograd Skadarlija, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Zrenjanin, Pirot i Budva, koji su umnogome doprineli povećanju svesti o problemima slepih i slabovidih.

Pogledajte fotografije

Učesnici RCUčesnici RTCUčesnici RIDUčesnici prijateljiDužina trajanja
3820152