Šetanja sa slepim i slabovidim osobama

Rotarakt klubom Beograd Dedinje ove godine organizuje svoju tradicionalnu akciju, četvrtu po redu, Šetnju sa slepim i slabovidim osobama, a mi smo se ove godine aktivno uključili u sam projekat. Akcija će u Beogradu biti realizovana i u saradnji sa Rotarakt Klubom Beograd Metropolitan.

Cilj ove akcije je podizanje društvene svesti o slepim i slabovidim osobama, time što će učesnici biti u prilici da uvide koje su to sve poteškoće na koje slepi i slabovidi nailaze svakodnevno i dožive to iz njihovog ugla.

Budjenje svesti je neophodno, imajući u vidu probleme vezane ne samo za kretanje slepih i slabovidih osoba, poput nedostatka reljefnih staza za kretanje, nedostatka zvučne signalizacije u saobraćaju, već i neobezbeđenom pristupu javnim institucijama, nedostatku informacija dostupnih na Brajevom pismu u okviru istih institucija, problem visokih cena razvijene tehnološke opreme koja ovim osobama može da omogući jednostavnije funkcionisanje u životu. Ovo je prilika da uradimo nešto za njih!

Realizacija akcije podrazumeva da svaka slepa i slabovida osoba usmerava sa štapom osobu koja nije slepa, a koja će imati crni povez oko očiju. U svakom trenutku njih će pratiti redari koji će imati dužnost da usmeravaju parove u šetnji kako ne bi došlo do eventualnih povreda učesnika.

Slepe i slabovide osobe se svakoga dana suočavaju sa mnogobrojnim problemima kojih mi nismo svesni i ovo je prilika da bar na trenutak udjemo u njihov svet, pod njihovu kožu.

Ova akcija je uvertira u donatorsko veče koje je planirano za 10. jun u Kući Kralja Petra (detalji će biti dostupni uskoro).

Šetanja sa slepim i slabovidim osobama počinje u 12h u Knez Mihajlovoj ulici ispred broja 34, orijentir je Delijska česma.