Sadnja jorgovana u OŠ Jajinci

Članovi našeg kluba uz podršku svojih prijatelju su u subotu, 14. aprila 2018. godine, u osnovnoj školi Jajinci sadili Jorgovane. Naša akcija je bila u sklopu akcije „Srbija zemlja jorgovana“, koju već 11 godina uspešno sprovode Vesna Jugović de Vinča (član našeg Kluba) i Princ Aleksandar Pavlov Karadjordjević. Do sada je u sklopu projekta zasađeno preko 8.000 jorgovana veličajući Srbiju kao dolinu jorgovana Evrope i sveta, a u čast hrišćanske ljubavi srpskog kralja Uroša i Jelene Anžujske. Projekat je dobio i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog, gospodina Irineja.

Nadamo se da smo dali barem mali doprinos da Srbija postane zemlja jorgovana. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim prisutnima, a posebno Ivani Jordan, mis Srbije Ivani Trišić i opštini Voždovac na pomoći pri realizaciji akcije.

Pogledajte galeriju

U donjem delu teksta možete pročitati zašto smo se odlučili da sadimo jorgovane.

Jorgovan (Syringa vulgaris) je listopadni žbun koji se može pronaći u jugoistočnoj Evropi i Maloj Aziji koji pripada familiji Oleaceae, a u Srbiji su mu prirodni areal mahom istočni i jugoistočni delovi naše zemlje. Ime mu potiče od grčke reči “syrinx” što znači pištaljka, jer se drvo jorgovana upotrebljavalo za pravljenje pištaljki. U pitanju je malo drvo, visine do 10 metara, a stabljike su mu do 30 centimetara u prečniku. Listovi su mu uglavnom srcasti. Cveta od aprila do maja, a svaki cvet je veličine od 5 do 10 milimetara.

Srpski kralj Uroš I Nemanjić je želeo da na poseban način pruži dobrodošlicu svojoj budućoj supruzi, pa je naredio da se pre njenog dolaska duž nepristupačne doline Ibra posadi prelepo cvetno drveće kako bi je predeo podsećao na njenu rodnu Provansu. Ti jorgovani vekovima su opstajali označavajući ljubav i poštovanje koje je narod gajio prema plemenitoj kraljici, čuvenoj po svojoj mudrosti i obrazovanju. U čast Jelene Anžujske se već deset godina početkom maja održava međunarodna manifestacija “Dolina jorgovana” kada, osim Kraljeva, ožive i srednjovekovni grad Maglič i manastir Žiča.

Učesnici RCUčesnici RTCUčesnici RIDUčesnici prijateljiDužina trajanja
 663