Humanitarni turnir u fudbalu – Loptom do znanja protiv polia

Sa zadovoljstvom vas pozivam da učeštvujete na humanitarnom turniru u malom fudbalu, koji će se održati 26. novembra s početkom u 10 časova, u balonu za mali fudbal „Arena Pilares“, Pavla Labata 1, Jajinci. Cilj turnira je prikupljanje pomoći Društvu za Multiplu Sklerozu Srbije koja ima sedište u Sredačkoj br. 2 (http://www.multiplaskleroza.org.rs).

Ovogodišnji turnir predstavlja nastavak tradicionalne akcije RTC Beograd Dedinja, a od ove godine ima i punu podršku našek Rotari Kluba.

Prijave se vrše najkasnije do 24. novembra, a neophodno je izvršiti registraciju ekipa: Jelena Trifunović, jtrifunovic@rotaractdedinje.com.

Kao i svake godine, učesnice i posmatrači umesto kotizacije donose jednu knjigu, s tim da je svako slobodan da donese i više njih. Knjige će biti donirane školi za oštećene sluhom Stefan Dečanski u Beogradu.

Naziv: Humanitarni turnir u malom fubalu – Loptom do znanja protiv polia
Mesto: „Arena Pilares“, Pavla Labata 1, Jajinci
Vreme: od 10h do 15h
Cilj: Pomoć Društvu za Multiplu Sklerozu Srbije
Kotizacija: RTC – 4.000 RSD, RC – 6.000 RSD, Kompanije – 10.000RSD

 

Detljne informacije:

Na turniru učestvuje 8 ekipa. Igraće se „kup sistem“, s tim da će se odigravite sve utakmice za pozicije (svaka ekipa odigraće po 3 utakmice).

 1. Igrači: Svaka ekipa sme da registruje najviše 12 igrača, na terenu u svakom momentu može da bude najviše 4 igrača i golman, a najmanje 3 igrača i golman. U slučaju da se u igru uvede peti igrač, on nema pravo igranja rukom u svom kaznenom prostoru. Svaka ekipa ima jednog predstavnika. Predstavnik može da bude vođa (trener) ekipe ili kapiten ekipe.
 2. Lopta: veličine 5
 3. Sudija: Svaku utakmicu će suditi samo jedan sudija.
 4. Lopta van igrališta: ukoliko lopta udari u ograđeni deo terena pored auta igra se nastavlja;ukoliko lopta udari u mrežu iznad ograde izvodi se aut; ukoliko lopta udari u plafon dosuđuje se aut za ptorivničku ekipu; igra se na kornere, s tim da golman ne može da napravi korner ukoliko izbaci loptu u okviru svog kaznenog prostora, ako je izbaci u korner van svog kaznenog prostora dosuđuje se korner.
 5. Golman: ukoliko ubacuje loptu u igru nakon gol-auta, lopta mora da bude ubačena u igru nogom i ne sme se kretati pre udarca; ukoliko je golman uhvatio loptu u toku igre ne sme rukom da prebaci polovinu terena, a nogom sme; golman može da postigne pogodak nogom, ali ne sme da prelazi polovinu terena. Za kršenje ovih pravila lopta se dodeljuje protivničkoj ekipi koja izvodi indirektni udarac sa linije koja označava sredinu terena bez prava šuta na gol. Golman sme da zadrži loptu 5 sekundi, ukoliko prekrši ovo pravilo golman je dužan da spusti loptu na zemlju (nema odugovlačenja vremena), a protivnička ekipa izvodi indirektni udarac sa ivice kaznenog prostora bez prava šuta na gol.
 6. Leteći golman: ekipa sme da uvede igrača umesto golmana koji nema pravo igranja rukom u kaznenom prostoru i ima pravo da se na terenu ponaša kao igrač, tj. ima pravo da prelazi polovinu terena.
 7. Faul i penal: Sudija dodeljuje izvođenje kaznenih udaraca, a u slučaju da je prekršaj napravljen unutar kaznenog prostora dosuđuje se penal koji se izvodi sa 6 metara bez postavljenog živog zida.
 8. Žuti i crveni kartoni i isključivanje sa utakmice: Sudija ima pravo da pokaže igraču žuti i crveni karton i da isključi igrača. Žuti karton se dobija za oštar start i opasnu igru, drugi žuti karton automatski znači isključivanje igrača iz utakmice, bez prava vraćanja u istu. Svaki žuti karton povlači suspenziju igrača na 2 minuta. Sudija može da isključi igrača na 2 minuta i bez pokazivanja žutog kartona. Igrač koji je dobio crveni karton mora da napusti teren i pređe na tribine, a o njegovoj suspenziji sa narednih utakmica odlučuje organizacioni odbor na sugestiju sudije.
 9. Tajmaut i poluvreme: Svaka ekipa ima pravo na jedan tajmaut u toku utakmice, koji traje 1 minut. Ekipa može da zatraži tajmaut samo ako ima loptu u svom posedu, a igra se nakon toga nastavlja od golmana. Sudija ima pravo na sudijski tajmaut, tj. da prekine igru na neodređeno.
 10. Bodovi i tabela: Svaka pobeda nosi 3 boda, a nerešen rezultat 1 bod. Najbolje plasirana ekipa u grupi ide u finale, a drugoplasirani ide u borbu za treće mesto. Ukoliko ekipe imaju isti broj bodova redom se gledaju sledeća pravila: međusobni susret, gol razlika, broj postignutih golova. Ukoliko su ekipe i dalje izjednačene ide se na žreb, koji sprovodi organizacioni odbor turnira. U borbi za treće mesto i finalu se nakon nerešenog rezultata izvode penali, svaka ekipa izvodi 3 penala, a ako je rezultat i dalje nerešen igrači izvode dodatne penale dok se ne dobije pobednik.
 11. Nagrade: Sve ekipe će dobiti zahvalnice, a pehari će biti dodeljeni pobedniku turnira, drugoplasiranoj i trećeplasiranoj ekipi. Na turniru će biti dodeljen pehar najboljem golmanu i najboljem golgeteru turnira.