Признања Пол Харис (“PHF”)

Прва значка ПХФ (лево) и новија верзија (десно). До појаве најновијих значки на овим примерима су се користиле разни облици трака.

Ротари је 1957. године основао признање како би охрабрио и показао захвалност за знатан допринос тадашњем програму Фондације. Појединац који донира више од 1000$ годишње, се сматра имаоцем Признања Пол Харис (ПХФ) – “Paul Harros Felow” . Ови лауреати су појединци који испуњавају високе професионалне и личне стандарде које је поставо Харис лично. ПХФ члан Клуба добија посебну потврду и златну значку. Клуб може одлучити да додели и знатну медаљу, на плаво-златној траци.

Веома смо поносни што наш Клуб има 4 ПХФ члана. Први ПХФ члан Ротари Клуба Београд Дедиње је Слободан Станков, а следе Игор Мијатовић, Никола Крстић и Надица Марђоновић док је Маријана Крунић постала носилац овог признања за време нјеног чланства у нашем Клубу.

Званични сајт Ротарија, прочитајте више.

Ко је био Пол Харис (1868 – 1947) оснивач Ротарија?

PHF

Женска значка (лево), коришћена је до 1997. године. Фондација је 1997. стандардизовала дизајн значке, користећи исти за мушкарце и жене (десно). Обе значке се још увек користе.

Пол Перси Харис је био адвокат из Чикага, који је 1905. године основао Ротари клуб. Након оснивања адвокатске канцеларију, Харис је почео да размишља о оснивању друштва за пословне и професионалне људе. Харис ће 1905. организовати први Ротари клуб, са три клијента и локална привредника. Почетни циљ му је био само да се створи клуб стручних и пословних људи, за пријатељство и дружење. Харис је убрзо шватио да је Ротарију потребна већа сврха. Када је изабран као трећи председник Ротари клуба Чикаго, 1907. године, клуб је покренуо свој први хуманитарни пројекат, изградњу јавних тоалета у Чикагу. Харис је имао велике амбиције за раст Ротарија и клуб је нагло порастао, отварали су се клубови по целим Сједињеним Америчким Државама као и по Европи. До Харисове смрти, Ротари Интернационал је имао више од 200.000 чланова у 75 држава.