Шетња са слепим и слабовидим особама

Шетња са слепим и слабовидим особама је традиционална акција нашег Ротаракт Клуба Београд Дедиње. Ове године смо се и ми укључили у акцију и прошетали смо се са слепим и слабовидим особама Кнез Михаиловом улицом и Калемегданом. Надамо се успешној сарадњи у будућности и једва чекамо донаторско вече на коме ће бити прикупљена средства за школу за слепе и слабовиде особе, која је планирана за средину јуна, а детаљне информације ће бити доступне путем нашег сајта ускоро.

Циљ ове акције је подизање друштвене свести о слепим и слабовидим особама, тиме што ће учесници бити у прилици да увиде које су то све потешкоће на које слепи и слабовиди наилазе свакодневно и доживе то из њиховог угла.

Будјење свести је неопходно, имајући у виду проблеме везане не само за кретање слепих и слабовидих особа, попут недостатка рељефних стаза за кретање, недостатка звучне сигнализације у саобраћају, већ и необезбеђеном приступу јавним институцијама, недостатку информација доступних на Брајевом писму у оквиру истих институција, проблем високих цена развијене технолошке опреме која овим особама може да омогући једноставније функционисање у животу. Ово је прилика да урадимо нешто за њих!

Поред Савеза Слепих Србије, Градске организације слепих Београда, школе за ученике оштећеног вида “Вељко Рамадановић”, Града Београда и Канцеларије за младе града Београда, акцију су подржали и други ротаракт клубови, који су сличну акцију организовали у својим срединама. Посебно се захваљујемо Ротаракт Клубовима: Београд Метрополитан, Београд Чукарица, Београд Дунав, Београд Сава, Београд Скадарлија, Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Зрењанин, Пирот и Будва, који су умногоме допринели повећању свести о проблемима слепих и слабовидих.

Погледајте фотографије