Садња јоргована у ОШ Јајинци

Чланови нашег клуба уз подршку својих пријатељу су у суботу, 14. априла 2018. године, у основној школи Јајинци садили Јорговане. Наша акција је била у склопу акције “Србија земља јоргована”, коју већ 11 година успешно спроводе Весна Југовић де Винча (члан нашег Клуба) и Принц Александар Павлов Карадјордјевић. До сада је у склопу пројекта засађено преко 8.000 јоргована величајући Србију као долину јоргована Европе и света, а у част хришћанске љубави српског краља Уроша и Јелене Анжујске. Пројекат је добио и благослов Његове Светости Патријарха српског, господина Иринеја.

Надамо се да смо дали барем мали допринос да Србија постане земља јоргована. Овом приликом се захваљујемо свим присутнима, а посебно Ивани Јордан, мис Србије Ивани Тришић и општини Вождовац на помоћи при реализацији акције.

Погледајте галерију

Јоргован (Сyринга вулгарис) је листопадни жбун који се може пронаћи у југоисточној Европи и Малој Азији који припада фамилији Олеацеае, а у Србији су му природни ареал махом источни и југоисточни делови наше земље. Име му потиче од грчке речи “сyринx” што значи пиштаљка, јер се дрво јоргована употребљавало за прављење пиштаљки. У питању је мало дрво, висине до 10 метара, а стабљике су му до 30 центиметара у пречнику. Листови су му углавном срцасти. Цвета од априла до маја, а сваки цвет је величине од 5 до 10 милиметара.

Српски краљ Урош И Немањић је желео да на посебан начин пружи добродошлицу својој будућој супрузи, па је наредио да се пре њеног доласка дуж неприступачне долине Ибра посади прелепо цветно дрвеће како би је предео подсећао на њену родну Провансу. Ти јорговани вековима су опстајали означавајући љубав и поштовање које је народ гајио према племенитој краљици, чувеној по својој мудрости и образовању. У част Јелене Анжујске се већ десет година почетком маја одржава међународна манифестација “Долина јоргована” када, осим Краљева, оживе и средњовековни град Маглич и манастир Жича.