О Београду

Belgrade Old town and river Danube

Поглед на стари град и реку Дунав

Београд је један од најстаријих градова у Европи и, поред Атине, највећа урбана целина на Балкану. Београд је главни град Србије, са око 1 732 000 (по попису становништва из 2011. год). Има прворазредни саобраћајни значај, као значајно друмско и железничко чвориште, атакође и међународно речно и ваздушно пристаниште и телекомуникацијски центар. Простире се на 3,6 % територије Србије, у њему живи 15,8% становништва Србијеи ради 31,2% свих запослених у Србији.

Београд као Сингидунум, “град Сингâ”, дачког племена које су у ИИИ веку пре Христа наследили Келти као господари насеља у области данашње Звездаре и Вишњице. Као „Бели град“, како су га назвали у ВИ и ВИИ веку досељени Словени, док првописано сведочанство о граду са именом „Београд“ потиче већ из 878. године.

Pogled na Novi Beograd

Поглед на Нови Београд и београдски Победник

Данашњи комплекс Београдске тврђаве, као својеврстан музеј бурне историје града, састоји се из Горњег града, Доњег града и парка Калемегдан, који је до XИX века представљао брисани простор испред бедема накоме је требало дочекати наступајућег непријатеља – отуда и његов турскиназив: кале – тврђава и мегдан – поље.

Београд као лука, као пристаниште на ушћу Саве у Дунав, за кога Константин Филозоф пише да је то онај загонетни библијски Фисон (Постање 2,11) – један од четири рајске реке. Дунав Београду доноси Штраусову инспирацију са духом Средње Европе, док Сава чуватајне аласа и боема Дерока и Мике Аласа, проживљавајући са својим сплавовиманеко ново време.

Beogradski mostovi

Београдски мостови

Са мостовима Београд није више само Балкан, он чини искорак ка Средњој Европи и постаје град који скупља искуства различитих култура. Уз помоћ мостова он добија Земун са Сремом, Панчево са Банатом.

Београд као споменик природе, чије зелено благо чине Калемегдан, Ташмајдан, Авала,Топчидер, Звездара, Кошутњак, Ада Циганлија. Усред шуме зграда, солитера и булевара налазе се и прави природни резервати као Ботаничка башта или Велико ратно острво.

Hram Svetog Save

Храм Светог Саве

Београд као велика породица која има свој празник, своју славу Спасовдан – дан Вазнесења Христовог који по хришћанском календару сваке године пада у различити датум,али увек у четвртак, четрдесет дана после Васкрса и десет дана пре Духова.

Београдски живот је заљубљивање и авантура, изласци, састанци и растанци, романтика и патетика, страст и младост, журба кроз саобраћајну гужву. Београд као павиљон уметности у коме се догађају ФЕСТ, БЕЛЕФ, БИТЕФ, Радост Европе, БЕМУС, Октобарски салон, Сајам књига као међународне смотре уметничког стваралаштва које је у свим политичким и друштвеним околностима Београду значило живот.

Kalemegdanska tvrđava

Калемегданска тврђава

Београд као хришћански град у коме деспот Стефан Лазаревић подиже Богородичину цркву, записујући у повељи: “И дошавши, нађох најкрасније место од давнина, превелики град Београд, који је по случају разрушен и запустео. Саздах њега и посветих га Пресветој Богородици”. Своје градитељске и рушитељске трагове у историјском трајању Београда оставили су Келти, Римска и Византијска империја, средњовековна Угарска, Османско Царство, Хабсбуршка Монархија, Срби и „Југословени“. Његова “невидљива” историја тек има да се открива.

Mostarska petlja

Мостарска петља

Београд као сплет сокака, тамних уличица и лагума, калдрма и макадама, ограда и кућерака – старина које се понекад достојно не уважавају. Налазе се свуда, за многе неприметни, међу зградама и солитеима, булеварима и парковима и подсећају да је Београд некада био, поред утврђења, и варошица и варош и касаба.

Trg Republike

Трг републике

Београд као старо које бежи од заборава и као ново коме се са радошћу стреми. Два пута у кратком времену трговима и улицама снегом покривеног, сада стварно “белог града” кроз ватромет одјекују речи које изражавају жељу и наду у бољу будућност. Нека се те жеље и наде и остваре – за срећну будућност БЕОГРАДА!