Магнолије за Голубачку тврђаву

Акција Ротарy Клуба Београд Дедиње, сађење дрвећа Магнолија, одржана је 7. новембра у Голубачкој тврђави као симбол добре воље и пријатељства. Засађено је једанаест Магнолија које ће красити парк Голубачке тврђаве, историјско културну баштину Републике Србије.

У склопу акције, домаћини, Голубачка тврђава организовала је члановима Ротарy Клуба Београд Дедиње обилазак чувара Ђердапоског теснаца и упознавање са историјатом Голубачке тврђава.

Голубачка тврђава подигнута је на самом улазу у Ђердапску клисуру, на месту где Дунав најшири у свом току прелази у теснац Карпатских плананина. У писаним изворима тврђава се први пут помиње 1335 године, али је основана свакако пре и нема ближих података о томе које и када тачно изградио Срби или Угари. Тврђавом су владали Угари, Турци и Срби. Историјске војсковође угарски краљ Лудовик, Бајазит И, угарски краљ Жигмунд Луксембуршки, Деспот Стефан Лазаревић, војвода Јеремија, пољски витез Завиша Црни, Мухамед ИИ, угарски краљ Матија Корвин, цар Леополд опседали су Голубачку тврђаву.

Голубачку тврђаву красе 9 кула и чланови Ротарy Дедиње су имали прилику да их обиђу и упознају се детаљно са историјским чињеницама везаним за ово велелепну средњовековну грађевину на обали Дунава у организацији домаћина.

У Павиљону тврђаве у тренутку посете Ротарy клуба Београд Дедиње била је изложба посвећена најстаријем сачуваном српском илустрованом ћилиричном рукопису, Мирослављево јеванђеље, које датира јос из осамдасетих година XИИ века. Домаћини Голубачка тврђава одржали су предавање и о овом српском историјском драгуљу који је писан на пергаменту на 181 листу у кожном повезу.

Хумски владар Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање је поручио израду овог јеванђеља од дијак Глигорије. Оригинал Мирослављевог Јеванђеља данас се налази у Народном музеју у Београду, сем једног листа 166 странице, који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Персбургу.

Захваљујемо се Голубачкој тврђава која је угостила Ротарy Клуб Београд Дедиње и надам се је ово почетак једне успешне сарадње.

Акцију сађења Магнолија у Голубачкој тврђави Ротарy Клубу Београд Дедиње помогли су компаније расадник Топаловић из Липолиста као и курирска компанија БЕX Србија.

Ротаријанци саде дрвеће у име колегијалности, пријатељства, друштвено корисног рада, и доприносу зеленијем свету.

Погледајте галерију фотографија