О Ротаракту

Rotaract Logo

Грб Ротаракта

Ротаракт представља организацију за младе Ротаријанце од 18 до 30 година. Сама реч је настала као спој речи „Ротари“ и „Акција“, а своје постојање броји од 13. марта 1968. године, када је чартерован први Ротаракт клуб Универзитета Северна Каролина. Ротари клубови одувек су се бавили младим људима и од 1920. године спонзорисали су организације који су млади оснивали широм света – „Округли сто“ у Енглеској и Ирској, „Унисерв“ у Индији, „Орбис“ у Јужној Америци, „Кругови Пола Хариса“ у САД и још многе друге. Све те организације биле су покретачка снага и темељ за развој програма „Ротаракт“.

Идеја је ипак дошла од Интеракт клубова, које је Ротари основао 1962. године за ученике средњих школа. Како су то били клубови чије је чланство почињало у 14, а завршавало се у 18. години, било је потребно побољшати сарадњу између бивших интерактоваца и Ротари клубова. Међутим, до дефинитивне одлуке о оснивању Ротаракта дошло је 1968. године, за време студентских протеста широм света.

slike_svasta_noviclan

Ротаракт значка

Ротаријанци су заправо желели да помогну младима да усмере своју енергију на позитивне активности и помагање заједници у којој живе. Прва међународна конференција Ротаракта одржана је у Јужној Африци 1981. године, а међународни Ротаракт састанци одржавају се на годину дана на Ротаракт пређконвенцијском састанку који претходи годишњој Ротари конвенцији. Данас, Ротаракт броји преко 8000 клубова, у више од 160 земаља, док чланство премашује 180 хиљада.

У нашој земљи се овај програм везује за 1994. годину, када је и сам Ротари у Србији био на свом почетку. Наш први Ротари клуб, Ротари клуб Београд није имао званичну чартер церемонију због санкција које су Уједињене нације увеле
нашој земљи крајем маја 1992. Касније је Југославија била изузета из дистрикта 1910 и ушла у састав Специјалне зоне ширења Ротарија, где је функцију гувернера дистрикта обављао председнички администратор, а то је у периоду 1994- 1997 био швајцарац Јерг Чоп. Он је предложио оснивање Ротаракт клубова на које се санкције УН нису примењивале. Први састанак РТЦ Београд одржан је 24. децембра 1994. године. Чартер повељу добио је у марту 1995. и од тада почиње развој Ротаракт клубова у Србији којих данас има 15 са више од 250 активних чланова.